Французький шик на черкаських просторах

11 Березня 2019

СТОВ «Ломовате», що на Черкащині, вже 8 років, як входить до складу французької насіннєвої компанії «Євраліс», відтоді тут змінилися підходи, технології, показники та прибутки.

Наталія Шевченко, керівник тваринницького комплексу СТОВ «Ломовате»

Перше, що потрапляє на очі у СТОВ «Ломовате» – це охайна територія з клумбою, де гніздяться кущі троянд, акуратні асфальтовані доріжки, усміхнені охоронники, лад в усьому та привітність. Далі – більше. Чисті приміщення з коровами, охайні вигульні майданчики, прибрані приміщення з телятами, персонал, котрий вітається та тварини, котрі не бояться людей, доїльна зала та безприв’язне утримання. Щоб зрозуміти, як власне працює сама молочна ферма, досить пройтися та уважно придивитися до усіх виробничих нюансів. Відмінної якості (хоч сам бери та й їж) силос у траншеях, накритий спеціальною силосною плівкою, солома у якості підстилки, вентиляційні отвори у приміщеннях, пастеризатор молока (котрим користуються!), сучасні кормопідбирачі та міксери, холодне утримання телят у саморобних будиночках, сучасна доїльна зала «Мілклайн» та безліч іншого.

На сьогодні СТОВ «Ломовате» вже кілька років, як входить до складу компанії «Євраліс», котра славиться своїм насіннєвим матеріалом французької селекції для різних сільгоспкультур (кукурудза, соя, соняшник, ріпак, сорго). Та попри те, що головним бізнесом та напрямком роботи підприємства є рослинництво, вирощування насіннєвого матеріалу гібридної кукурудзи на зерно та силос, гібридного соняшника та еліти сої, тваринництву тут приділяється чимало уваги, про що говорять показники відтворення, продуктивності, стану здоров’я тварин, настрій у спеціалістів та обслуговуючого персоналу молочної ферми.

 

«Ноу-хау» – це не завжди потрібно

«Ноу-хау» – це, звичайно, добре. Але значно важливіше, на мою думку, дотримання протоколів абсолютно в усьому: доїнні корів, догляду, осіменінні, роботі із молодняком.

Щодо того ж таки доїння, то у нас воно наступне: високопродуктивні корови (від 25 л на добу) у нас дояться тричі на добу, тварини із середньою та низькою продуктивністю (тобто менше 25 л на добу) дояться двічі на добу. Доїння відбувається у доїльній залі типу ялинка компанії «Мілклайн» 2х8.

У нас чотири групи корів. Просто високопродуктивні поділяються на тварин першої лактації, тварини другої й вище лактації. Є також проміжна група між високо- та низькопродуктивними тваринами – це корови з вищим днем лактації, наприклад, 100-й день лактації, котрих вже осіменяли, котрі пройшли усі ці моменти транзитно-адаптаційного періоду.

Ще кілька років назад стояло питання додоювання чи недодоювання корів. Ми вирішили це питання наступним чином: як і більшість господарств сьогодні, ми налаштовуємо видоювання корів у доїльній залі так, щоб у тварини лишалося 400 г залишкового молока у вимені.

 

Мастит – вже не проблема

За сучасних методів та засобів відслідковування можливості появи маститу у корів, за сучасних препаратів ця проблема як така може майже повністю нівелюватися. У нас в господарстві наразі 4 корови перебувають на лікуванні. Це при тому, що на сьогоднішній день у господарстві нараховується 360 корів. (Схему лікування маститу на СТОВ «Ломовате» читайте на ст. рубрики Практично – авт.).

 

Придбаний молодняк – це дорого

Купувати ремонтний молодняк теличок для ремонту власного стада – це дорого. Так, приміром, нетель на вітчизняному ринку коштує – 100 грн. за 1 кг живої ваги, тобто це 50 тисяч гривень за голову. Але навіть так, ти ніколи не знаєш що насправді купуєш, бо це може бути кіт в мішку чи навіть просто мішок. А тому у нас у господарстві велика увага приділяється роботі із теличками, з яких ми плануємо отримати у майбутньому продуктивних корів. Отож, яким чином ми працюємо щодо відтворення. По-перше, ми використовуємо як звичайне (60–70%) сім’я, так і секстоване (30–40%). Якісний сіменний матеріал купуємо у різних компаній: «Сімекс», «Альта Дженетикс», тощо. Застосовуємо його, як правило, тільки на телицях парувального віку і тільки при перших двох осіменіннях. До речі, телиць осіменяємо в 13 місяців.

 

Налагоджене відтворення приносить прибуток

Корів ми синхронізуємо майже усіх. Це пов’язано із тим, що ми таким чином маємо змогу отримувати від них найбільше молока саме у сезон підвищення закупівельних цін на нього (осінь–зима). Звичайно, корів котрі приходять в охоту самостійно, осіменяємо без синхронізації. Синхронізуємо корів, які вчасно не прийшли в охоту, тварин із проблемами репродуктивної системи, або тих, які погано приходять в охоту.

Наше господарство має високий показник відтворення, а завдяки цьому є можливість реалізовувати племінний молодняк та ремонтних телиць іншим господарствам, які спеціалізуються на молочному скотарстві. Реалізація відбувається по усій Україні. Досягти високого рівня відтворення вдалося не лише завдяки високоякісному генетичному матеріалу, але й завдяки злагодженій роботі персоналу, збалансованій годівлі, відмінній якості кормів та максимально комфортним умовам утримання тварин.

 

В корівнику має бути затишно, як удома

Утримання худоби в нашому господарстві безприв’язне. Корови відпочивають на підстилці з глини і соломи. Солом’яну підстилку ми оновлюємо тричі на тиждень. Разом із гноєм вона використовується у якості органічного добрива на полях. Соломи маємо достатньо і можемо собі дозволити використовувати її як підстилку, оскільки вирощуємо багато зернових.

Корівники в нас оснащені вентиляторами та спеціальними шторами. Це дає можливість регулювати мікроклімат у зоні перебування тварин залежно від природніх умов. Так, у спекотливий період можна організувати природнє продування корівників, або ж захистити тварин від прямих сонячних променів. У холодну пору року навпаки, захистити від холодного вітру та проникнення морозного повітря до корівників.

 

Правильний підхід до телят

Телята утримуємо у будиночках, власноруч зроблених із використаних єврокубів. Вони розміщені у приміщені, а не під відкритим небом як у багатьох господарствах.

Одразу після народження телятам випоюють молозиво, а починаючи з другої доби – нативне пастеризоване молоко за схемою. Пастеризується геть усе молоко без виключення. Випоюємо тільки з індивідуальних мисок. Часто у господарствах вважають, що краще випоювати із відер з сосками, але насправді від цього може бути проблем значно більше. Від смоктання молока із сосок краще розвиваються ротові залози, проте потрібно дуже слідкувати за станом цих сосок, зокрема, за тим, аби отвір у них був стабільно невеликого розміру. Часто при посиленому смоктанні цей отвір стає більшим і ризик, що теля швидко насмоктується молока, збільшується в рази. Заковтування молока великими ковтками призводить до розладів травлення у телят і відповідно негативно впливає на майбутню продуктивність.

Щодо бичків, то ми вирішили не займатися їх відгодівлею. Продаємо їх іншим господарствам чи населенню, а ті в свою чергу їх відгодовують і продають реалізують на м’ясо.

 

Вирішальне значення має годівля

Годівлю корів проводимо з використанням повнозмішаних раціонів. В їх основі – кукурудзяний силос власного виробництва та з власних гібридів, а також люцерновий сінаж. У нас відмінні урожаї люцерни – до 5-6 укосів, адже поля  ми зрошуємо. Заготівлю проводимо суворо дотримуючись технології. Навіть поверх плівки насипаємо ще шар мокрого піску, щоб максимально ущільнити силосовану масу та не допустити потрапляння в неї кисню. Силос і сінаж годуватиме наших корів цілий рік тому всі працівники відповідально до цього відносяться.

І соковиті, і грубі корми заготовляємо згідно рекомендацій наших французьких партнерів. Ще жодного разу не пожаліли про це, адже завжди вдається заготовити високоякісні корми.

До раціону наших корів включено чимало концентратів. Незважаючи на значну кількість власних зернових, ми не економимо на соєвому шроті. Це наше золоте правило. Його згодовуємо у значній кількості і дійним коровам, і сухостійним. Особливий протеїн соєвого шроту дає нам змогу досягти високої молочної продуктивності корів.

У годівлі корів ми також використовуємо спеціальні продукти: «Лакто-буст» (компанії «ПРОФІМІКС»), різні премікси для лактуючих та сухостійних корів, вітамінні й мінеральні добавки. Балансування раціонів робимо за допомогою спеціальної комп’ютерної програми. Фактичне змішування кормів згідно розробленого раціону проводимо за допомогою вертикального змішувача «Євромікс».

Велике значення ми приділяємо копитам: вчасно розчищаємо, використовуємо копитні ванни. Лише здорова тварин із міцними кінцівками може вчасно підвестися і підійти до кормового столу. Тому копита завжди на контролі.

 

Аби кому своє молоко не довіряємо

Молоко здаємо на «Вімм-Білль-Данн Україна» за середньоринковою ціною. До цього працювали з компанією «Данон», але вирішили змінити закупівельника через його цінову політику, яка нас не влаштовувала. На добу здаємо близько 11 тон молока.

 

Чим більше ручної праці, тим менше ефекту

Вплив людського фактору мінімізований за рахунок програмного забезпечення щодо годівлі, управління стадом, осіменіння тощо. Ми виплачуємо достойну заробітну платню, як на наш погляд. Середня зарплата обслуговуючих ферму працівників становить більше 5 тисяч грн., а також існує система матеріальної мотивації персоналу. В господарстві є розроблений план розвитку рік та квартал з конкретно прописаними продуктивністю, виходом телят, приростами, тощо. Є виконання плану – є премія. Окрім того, у нас по усій території розміщені камери, що дуже дисциплінує працівників. Ми контролюємо всі процеси, всіх працівників та тварин. І це дуже ефективно.